Puth


Puth is onstaan langs de weg die in de Romeinse tijd reeds liep van Tuddern naar Maastricht en dankt zijn naam aan de waterputten die aldaar lagen. Dat zich aldaar mensen vestigden was ook een gevolg van de vruchtbare grond op het plateau.


De devotiekapel "Op de Kring" in Puth uit ± 1800. Deze werd wegens nieuwbouw in 1966 afgebroken. De kapel werd gebouwd door de familie Warbling-Klinkenberg uit Doenrade. Ze werd overgedragen aan de gemeenschap Puth. De inwoners van Puth gingen er ter bedevaart om te bidden voor lichamelijke en geestelijke genezing.
maak groter
Naast deze woning loopt de Knitgensgats, vroeger ook wel de Bex-gats genoemd, naar de bewoners van de boerderij rechts. Dhr. Bex was veldwachter.
maak groter
"'t Straetje", thans genaamd Pastoor Albertstraat. In de witte boerderij links woonde in de achttiende eeuw Hendrik Petri, alias de Waal, gehuwd met Maria Schutgens. Hij werd in de nacht van 4 op 5 maart 1750 door de bokkenrijders mishandeld.
maak groter
Puth met zijn lint bebouwing. De woningen van de families Swelzen, Haeze en Leunissen.
maak groter
Gezicht uit Puth in 1900. Op de voorgrond de familie Vrencken uit Heerlerheide, die met paard en sjees de boer op gingen om etenwaar te kopen. Rechts op de foto het voormalig waterputje het z.g. Putherhuske.
maak groter
De vroegere vakwerkboerderij van de Fam. Keesmekers gelegen Aan het Lindjen 47 in Puth. Thans wordt het pand bewoond door de fam. W.J. Otten.
maak groter
vorige pagina Ga naar pagina: 1 2 3 4 5 volgende pagina
webmaster.