Sweikhuizen


Tegen de heuvelhelling tussen Geleen en Spaubeek ligt Sweikhuizen idyllisch tussen het omringende natuurschoon. Van bovenaf biedt het dorp een schitterend uitzicht op het Geleen- en Maasdal. Het is geflankeerd door bos en akkers. De naam Sweikhuizen is waarschijnlijk afkomstig van het woord Zweihuizen oftewel twee huizen. Het is de aanduiding van een bebouwing welke is gelegen tussen twee huizen. Algemeen wordt aangenomen dat de Stammenhof het boven- en de Biessenhof (gelegen op Geleens grondgebied) het benedenhuis was.


De Kerkstraat in Sweikhuizen rond 1955. Deze woningen werden achtereenvolgens bewoond door de familie Geel Dols-Delahaye, de vrijgezel Leo Meels, de familie Frits Beaumont-Mennens en door de familie Hubert Heijnen Feron
maak groter
Daglonershuisje op de heide in Sweikhuizen rond 1910. Tot 1965 bewoond door de familie Willem Kicken. Er lagen aldaar oorspronkelijk 3 huisjes, een bakhuis en waterput. De twee andere huisjes werden o.a. bewoond door Frens Dols en Nol Dols. Beiden werden rond 1920 afgebroken. Het huisje van Kicken werd in 1965 afgebroken.
maak groter
De Biezenhof zoals hij er in 1984 bijlag.
maak groter
Boerderij in de Bergstraat te Sweikhuizen. Bewoond achtereenvolgens door de families Bogman, Toon Goessens, onbekend, onbekend, en de familie Vedder.
maak groter
Dr Biezenhof in Sweikhuizen, vroegere bewoners familie Schumans, latere bewoners familie Peters, daarna Math peters, gehuwd met Cornelia Boyens.
maak groter
Herenhuis in Sweikhuizen:
eerste bewoners Jean Boyens, gehuwd met Jozefina Petri
latere bewoners Math Boyens, gehuwd met Mia Knooren,
Huidige bewoner, Jean Boyens. Thans Hotel-restaurant-cafe "De Zwaan"
maak groter
Ga naar pagina: 1 2 3 4 volgende pagina
webmaster.